Вимірювання вартості навчання та життя в різних напрямках навчання

Ще до пандемії для багатьох потенційних іноземних студентів та їхніх сімей зростала доступність різних варіантів навчання за кордоном. Це відображає зростаючу увагу до рентабельності інвестицій у навчання за кордоном - особливо в Південній Азії та Африці, де все більше студентів розглядають можливість поїхати за кордон для здобуття освіти, але де сімейні фінанси можуть бути відносно обмеженими.

Цього року витрати на навчання та проживання стали ще більш актуальними для студентів. Ціни на продукти харчування та побутові товари зростають, а інфляція розкручується по спіралі в усьому світі. Крім того, у багатьох країнах існують реальні проблеми з наявністю доступного житла.

 

Порівнювати вартість навчання в різних країнах може бути складно, враховуючи мінливі курси валют, широкий діапазон вартості навчання в різних навчальних закладах і типах програм, а також такий же широкий діапазон вартості житла в залежності від типу і місця розташування. Родинам, які намагаються визначити, що вони можуть собі дозволити, а що ні, іноді важко знайти корисні ресурси в цьому питанні, але ми знайшли деякі з них.

Аналіз 2022 року, проведений фахівцями з нерухомості Savills, пропонує цікавий погляд на порівняльну вартість житла у вибраних дестинаціях. Аналіз спирається на деякі загальні орієнтири для перерахунку витрат у долари США для іноземного студента, який навчається на бакалаврській програмі STEM і проживає в спеціально збудованому студентському житлі.

 

У наступному графіку( картинка 1) наведено приблизну щомісячну вартість проживання студента, який відповідає цьому профілю, у 20 містах призначення.

Загальні щомісячні витрати студента для 20 напрямків навчання, наведені в доларах США. Зверніть увагу, що стрілки, які супроводжують назви міст, вказують на зміни в рейтингу з 2019 року. Джерело: Savills Research

 

"Нью-Йорк, Сан-Франциско та Бостон зберігають свої позиції на вершині рейтингу витрат, стягуючи найвищу плату за навчання - понад 85 000 доларів на рік - що становить дві третини загальних витрат для студентів. Далі йдуть ще два англомовних міста: Лондон і Сідней, - пояснює аналітик Savills Люсі Палк. "Порівняно нижча вартість життя в європейських містах, відносно доступна оренда житла та навчання роблять деякі європейські міста особливо привабливими для іноземних студентів. Більша кількість курсів, що викладаються англійською мовою, яскраве соціальне і культурне життя, а також можливість вивчати нову мову роблять Варшаву, Відень і Берлін все більш привабливими для іноземних студентів".

 

Відповідне резюме від Studee.com демонструє значний діапазон вартості навчання у восьми провідних напрямках навчання, як на бакалаврському, так і на магістерському рівнях. 

(картинка 2)

Порівняння діапазонів вартості навчання в основних напрямках навчання, перерахованих у долари США і заснованих на рівнях плати за 2020 рік. Джерело: Studee.com

 

Ми можемо спостерігати подібні діапазони навіть у межах однієї країни, залежно від міста, місцевості та типу проживання. Ця подальша варіативність відображена в наступній розбивці від Erudera, яка показує приблизну щомісячну вартість для вибраних міст США. ( картинка 3) 

Орієнтовні щомісячні витрати для окремих міст США, в доларах США. Джерело: Erudera

Джерело: monitor.icef.com

 

 

Усi Статтi